1.BESİNLER VE DENGELİ BESLENME
Beslenme
Neden Gereklidir?
Canlılar
beslenemezlerse yaşamlarını sürdüremezler. Tüm canlılar büyüyebilmek ve yaşamsal
faaliyetlerini devam ettirebilmek için beslenir.
• Canlılar,
doğduktan sonra büyür ve gelişirler. Büyüyebilmek ve gelişebilmek için ise
beslenirler.
Yediğimiz
besinlerin bir kısmı vücudumuzun kas ve kemik yapısına katılır. Böylece büyürüz.
Dünyaya gelen bebek büyüyerek çocuk olur, çocuk büyüyerek yetişkin olur.
Yetişkinler büyümezler.
İnsanlar belli
bir yaşa gelince büyümelerini tamamlarlar.
• Canlılar
yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebilmek için gerekli olan enerjiyi
besinlerden sağlarlar. Organlarımız çalışırken, soluk alıp verirken enerji
harcarız. Yürürken, konuşurken, düşünürken
harcadığımız
enerji, uyurken harcadığımız enerjiden daha fazladır. Bu nedenle çok hareket
ettiğimizde daha çabuk acıkırız. Vücudumuzun enerji ihtiyacı arttığı için
beslenme isteği duyarız.
Besinleri
Nasıl Elde Ederiz?
Besinlerimizi
bitkilerden ve hayvanlardan elde ederiz.
Hayvansal
Besinler
· Et, süt, yumurta
·
inek, koyun, tavuk, balık gibi hayvanlardan et,
·
inek, koyun, keçi gibi hayvanlardan süt (Yoğurt ve peynir, sütten elde
edilir.),
·
Tavuk, hindi, kaz, ördek gibi hayvanlardan yumurta elde edilir.
Bitkisel
Besinler
Ø
Meyve ve
Sebzeler
·
Elma, armut, üzüm, muz, nar, portakal, mandalina vb. meyveler, bu
meyvelerin ağaçlarından elde edilir.
·
Pırasa, ıspanak, marul, lahana, domates, salatalık, maydanoz, soğan birer
sebzedir.
Ø
Tahıllar: Buğday, arpa, çavdar, yulaf, pirinç, mısır vb.
Ø
Baklagiller: Kuru fasulye, nohut, mercimek, bezelye vb.
Ø
Turunçgiller: Portakal, limon, mandalina, greyfurt
vb.
İçerdikleri
Maddelere Göre Besinler
Besinler
içerdikleri maddelere göre karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, su
ve mineraller olarak gruplandırılır. Besinlerde birçok madde vardır ancak
besinler en çok içerdikleri maddeye göre gruplandırılır.
Karbonhidratlar
Hangi
Besinlerde Bulunur?
Temel besin
maddelerimizdendir. Ekmek, makarna, pilav, süt, bal, meyve çeşitlerinde,
tahıllarda, patates ve şeker kamışında bolca bulunur. Karbonhidrat ,çeren
maddelere tentürdiyot damlatıldığında rengi mavi \ olur.
Vücudumuzda
Ne İşe Yarar?
Karbonhidratlar
vücudumuza enerji sağlar. Meyve ve sebzelerde, kepekli ekmekte, yulafta bulunan
lif, sindirimi kolaylaştırır. Lif de bir karbonhidrattır.
Proteinler
Hangi
Besinlerde Bulunur?
Et, süt,
yumurta, yoğurt, balık, peynir gibi hayvansal besinlerde bolca bulunur.
Bitkisel
besinlerden
tahıllar,
baklagiller ve
kuru yemişler
protein bakımından zengindir.
Nitrik
asit damlattığımızda rengi sarı olan maddelerde protein vardır.
Vücudumuzda
Ne İşe Yarar?
Proteinler,
büyüme ve gelişmeyi sağlar. Vücudumuzda oluşan yaraların iyileşmesini
proteinler
gerçekleştirir. Bu nedenle proteinler yapıcı ve onarıcı besinler olarak
adlandırılır.
Vücudumuzun
mikroplara karşı direnci ve zekâmızın gelişmesi için de proteinlere ihtiyaç
duyarız.
Büyüme ve
gelişme dönemindeki bebekler ve çocuklar yeterince protein almazlarsa büyümeleri
yavaşlar ya da durabilir. Çünkü yeterince protein almazsak kemik ve kaslarımız
gelişemez.
Yağlar
Hangi
Besinlerde Bulunur?
Bitkilerden ve
hayvanlardan elde edilir.
Vücudumuzda
Ne İşe Yarar?
Vücudumuz, fazla
enerji gerektiren işler için gerekli enerjiyi yağlardan sağlar. Yağlar,
karbonhidratlardan daha fazla enerji içerir. Fazla yağ vücudumuzda depolanır.
Çok yağ ve karbonhidrat tükettiğimizde şişmanlık sorunu yaşarız.
Vitaminler
Hangi
Besinlerde Bulunur, Ne İşe Yarar?
A
Vitamini —► Havuç, kereviz, domates, taze fasulye,
fıstık, avakado, baklagiller, mantar, yumurta, süt, buğday ve cevizde bulunur.
Eksikliğinde gece körlüğü, deride kuruma ve pullanma görülür.
Kemik ve diş gelişimine katkıda bulunur.
B
Vitamini —► Süt ve süt ürünlerinde, kırmızı et,
yumurta ve birçok sebzede bulunur. Tahıl ve tahıllardan elde edilen ürünlerde de
B vitamini bulunur. B vitaminleri eksikliğinde kansızlık, yorgunluk, deride
yaralar gibi rahatsızlıklar oluşur.
C
Vitamini —► Turunçgiller, çilek, kuşburrnu,
böğürtlen, domates, maydanoz, lahana, patates ve yeşil yapraklı sebzelerde
bulunur. Diş ve diş eti sağlığı için gereklidir. Vücudu
mikroplara karşı korur.
D
Vitamini —► Süt, yumurta, tereyağı, balık ve balık
yağı, peynir ve sebzelerde bulunur.
Kalsiyum ve
fosforun emilmesini ve kemiklerde depolanmasını sağlar.
D vitamininin ön
maddesi besinlerden alınır, güneş ışınları ile D vitamini oluşur. Ancak balık
yağıyla doğrudan alabiliriz.
E
Vitamini —► Kırmızı et, süt ve süt ürünleri,
yumurta, tahıl ve tahıl ürünlerinde bulunur. Eksikliğinde kısırlık,
karaciğer, kalp ve damar hastalıkları görülür.
K
Vitamini —► Kırmızı et, pirinç, karaciğer, mısır,
domates, yeşil sebzeler, muz, şeftali ve çilekte bulunur. Kanın
pıhtılaşmasını sağlar. K vitamini eksikliğinde kan pıhtılaşmaz.
Yaralanmalarda çok kan kaybedilebilir.
Vitaminler,
vücudumuzda düzenleyici olarak görev yapar. Vücudun direncini artırarak
hastalıklardan korur. Ayrıca vitaminler büyüme, gelişme ve üremede önemli
rol oynar.
VİTAMİNLERİN, KARBONHİDRAT, PROTEİN VE YAĞLARIN
AYRAÇLARI
|
AYIRAÇLAR=İNDİKATÖRLER
• Çeşitli maddeleri tanımak varlığını anlamak için kullanılan maddelere ayıraç denir. KARBONHİDRAT
ekmek,pilav,makarna,unlu yiyecekler,patates,süt,süt
ürünleri,meyveler v.b.
• Nişasta + İyot Çözeltisi ------- > Mavi - Mor Renk • Nişasta + Lügol Çözeltisi ------- > Mavi - Mor Renk • Glikoz + Benedict Çözeltisi ----ISI----> Kiremit Kırmızısı Renk • Glikoz + Fehling Çözeltisi -----ISI----> Kiremit Kırmızısı Renk • Selüloz + İyotlu Çinkoklorür------------ >Açık Mavi veya Yeşil Renk• |
Glikojen
+İyot Çözeltisi------------------- >Kahverengi-Kırmızı
renk
PROTEİN
et,süt,yumurta,peynir,bakla,fasülye,nohut,mercimek v.b.
• Protein + Nitrikasit ---------ISI------- > Sarı Renk
• Protein + Biüret -----------ISI------- > Mor - Menekşe Renk
• Protein + Fehling Çözeltisi----ISI----->Menekşe Renk
• Protein + Lügol ------------ISI--------- > Sarı Renk
YAĞLAR
içyağı,kuyrukyağı,zeytinyağı,mısıryağı,pamukyağı,ayçiçekyağı,soyayağı,fındık,ceviz,fıstıkyağı
• Yağ + Eter ---------------------> Kağıt üzerinde saydam leke
• Yağ + Aseton ------------------> Kağıt üzerinde saydam leke
• Yağ + Alkol --------------------> Kağıt üzerinde saydam leke
• Yağ +Sudan III ----ISI-------> Kırmızı damlacıklar
PROTEİN
et,süt,yumurta,peynir,bakla,fasülye,nohut,mercimek v.b.
• Protein + Nitrikasit ---------ISI------- > Sarı Renk
• Protein + Biüret -----------ISI------- > Mor - Menekşe Renk
• Protein + Fehling Çözeltisi----ISI----->Menekşe Renk
• Protein + Lügol ------------ISI--------- > Sarı Renk
YAĞLAR
içyağı,kuyrukyağı,zeytinyağı,mısıryağı,pamukyağı,ayçiçekyağı,soyayağı,fındık,ceviz,fıstıkyağı
• Yağ + Eter ---------------------> Kağıt üzerinde saydam leke
• Yağ + Aseton ------------------> Kağıt üzerinde saydam leke
• Yağ + Alkol --------------------> Kağıt üzerinde saydam leke
• Yağ +Sudan III ----ISI-------> Kırmızı damlacıklar
Su
Canlılar susuz yaşayamaz. Yemek .yemeden 2 hafta
yaşayabiliriz ama 'susuz birkaç gün yaşayabiliriz, ı Vücudumuzun % 70'i sudur.
Su içerek [Vücudumuzun su ihtiyacını karşılarız. Her gün 1,5 - 2 litre su
içmeliyiz. Meyve ve sebzeleri yediğimizde de vücudumuza su alırız. Yazın
terleyerek su kaybettiğimiz için daha çok su içeriz.
Su da vitaminler gibi vücudumuzda düzenleyici olarak
görev yapar.
Mineraller
Mineralller, vücudumuza yediğimiz yiyecekler ve
içeceklerle girer. Vücudumuzda düzenleyici olarak görev
yapar.
Nasıl Beslenmeliyiz?
Yaşamımızı sağlıklı bir biçimde sürdürebilmemiz için
dengeli ve sağlıklı beslenmeliyiz. Sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için de
vücudumuz için gerekli olan tüm maddeleri almalıyız. Enerji veren, yapıcı -
onarıcı ve düzenleyici besinlerden belli miktarda
yemeliyiz.
Bir günde yememiz gereken besin miktarları besin
piramidinde gösterilmiştir.
1.Piramitten de anlaşılacağı gibi bir günde en
çok karbonhidrat içeren besinler yemeliyiz.
Böylece vücudumuzun sağlıklı çalışabilmesi için gerekli enerjiyi sağlamış oluruz. Karbonhidrat en çok ekmek, makarna, pilav, unlu mamuller gibi besinlerde bulunur.
Böylece vücudumuzun sağlıklı çalışabilmesi için gerekli enerjiyi sağlamış oluruz. Karbonhidrat en çok ekmek, makarna, pilav, unlu mamuller gibi besinlerde bulunur.
2. Karbonhidratlardan sonra en çok tüketmemiz
gereken besinler vitaminler ve minerallerdir. Bu besinler düzenleyicidir.
Vücudumuzun hastalıklara karşı direnciniartırır. Sebze ve
meyvelerde bolca bulunur.
3. Üçüncü besin grubu ise proteinlerdir.
Proteinler yapıcı ve onarıcıdır. En çok süt ve süt ürünleri ile et ve et
ürünlerinde, yumurtada bulunur.
4. Enerji verici yağ ve şekerlerden de yeteri
kadar almalıyız.
Bu besinlerden yeterli miktarda yediğimizde enerji
ihtiyacımızı karşılar, vücudumuzun diğer işleri için gerekli maddeleri almış
oluruz. Buna yeterli ve dengeli beslenme deriz. Dengeli beslenmeye diyet
de denir. Diyet sözcüğü çoğu zaman yanlış kullanılır.
Dengeli ve
yeterli beslenen birinin günlük menüsü aşağıdaki gibi olabilir.
Sabah
1 bardak süt, 1
adet yumurta, 10 adet zeytin, Bir dilim ekmek, 1 domates
Öğle
Balık, Makarna,
Salata, Puding
Akşam
Ezogelin çorba,
Salata, Pilav, 2 adet mandalina
Besin maddeleri
vücudumuzda eksik olursa vücudumuzun sağlığı bozulur. Özellikle çocuklar, hızlı
büyüdüğü için daha çok protein ve karbonhidrat içeren besinler yemelidir.
Yeterli ve dengeli beslenmeyen çocuklarda büyüme yavaşlar, vücut sağlıklı
çalışamaz.
Hazır
Yiyecekler
Besinlerin
çeşitliliği, teknolojik gelişmelerin etkisiyle son yıllarda artış göstermiştir.
Hazır gıdalarda çoğunlukla koruyucu, renklendirici, tatlandırıcı katkı maddeleri
bulunur. Katkı maddeleri besinlerin doğallığını bozar. Bu besinlerden fazla
tüketen insanlarda sağlık sorunları yaşanabilir.
Besin
maddeleri alırken,
Ø
İçindekiler bölümünde gıda içerikleri ile ilgili açıklamaları
incelemeliyiz.
Ø
Paketin üzerindeki son kullanma tarihlerine bakmalıyız. Tazeliğini
yitirmiş, bozulmuş yiyecekler sağlığımıza zarar verebilir; besin zehirlenmesine
neden olur.
Ø
Gıda maddelerinde "TSE" damgasının olup olmadığına bakmalıyız. Bu damga
ürünün kalitesini gösterir.
Ø
Tarım ve Köy işleri Bakanlığı'nın izninin olup olmadığına dikkat
etmeliyiz.
Taze
Yiyecekler
Sağlığımızı
korumak ve sağlıklı yaşamak için taze besinler tüketmeliyiz. Canlı renkli ve
diri görünümlü besinler tazedir. Besinleri dokunarak, koklayarak da taze olup
olmadığını anlayabiliriz. Meyve ve sebzeleri satın alırken yukarıda anlattığımız
özelliklerine bakarak alırız. Bu besinlerin temizliğine dikkat etmeliyiz.
Yemeden önce iyice yıkamalıyız. Aksi takdirde vücudumuza bazı mikroplar girerek
sağlığımızı bozar.
2.BESİNLERİN SİNDİRİMİ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder